luni, 29 aprilie 2013

Oferte de locuri de munca in Ucraina pentru muncitorii romani



Se pare ca romanii ocupa un loc important pe piata locurilor de munca din Ucraina. Acest lucru este dovedit de comunitatea de romani existenta in aceasta tara. Conform ultimului recensamant, numai in regiunea Odesa s-au declarat 724 de persoane, dar  multi dintre noi sunt sunt stabiliti si in alte regiuni cum ar fi Kirovograd, Nikolaev, Herson, Ananiev sau Balta. In concluzie, dupa ucraineni si rusi, ca pondere, comunitatea romaneasca este a treia in Ucraina.

Ucraina este populata in mare parte de imigranti, acestia reprezentand 15% din totalul cetatenilor si ocupand in topul statelor locul 5 din acest punct de vedere. Realitatea este ca majoritatea ucrainenilor, in special cei din clasa mijlocie, prefera sa emigreze in alte state. Cresterea mortalitatii va face ca Ucraina pe viitor sa aiba nevoie de forta de munca in randurile imigrantilor.

Cu toate ca romanii nu trebuie sa obtina viza pentru a intra pe teritoriul Ucrainei, fiind suficient un pasaport valabil, pentru a obtine un loc de munca au nevoie de un permis de munca. Acesta se acorda pentru o perioada de pana la un an de zile, dupa care trebuie reanoit, conditie ce este obligatorie. In functie de regiunea unde este inregistrata intreprinderea angajatoare, centrul local de ocupare a fortei de munca va elibera permisul de munca.

Exista si cazuri in care nu este obligatoriu permisul de munca. Este vorba despre persoanele care au obtinut un permis de sedere permanent, intreprinzatorii individuali sau colaboratorii reprezentantelor straine.

Conform Codului Muncii, timpul de lucru este de  40 de ore pe saptamana cu 5 zile lucratoare. In cazul in care patronul doreste efectuarea de ore suplimentare, atunci se vor lucra 6 zile pe saptamana dar nu mai mult de 7 ore pe zi. Orele suplimentare nu trebuie sa fie mai mult de 4 in termen de 2 zile consecutive, si trebuiesc platite dublu conform legii.

In unele domenii sunt angajati al caror timp de lucru este limitat la 36 de ore pe saptamana, prin lege, datorita conditiile de lucru ce pot dauna sanatatii.

In Ucraina, angajatul are dreptul la un concediu de 24 de zile calendaristice la care se adauga si cele 10 sarbatori nationale oficiale. Angajatii ce nu au implinit varsta de 18 ani, pot beneficia de un condediu de 31 de zile calendaristice.

Varsta de pensionare pentru femei este de 55 ani, iar pentru barbati de 60 ani.

Muncitorii romani care cauta locuri de munca in strainatate sun invitati pe platforma www.JobsAlert.ro, unde sunt disponibile locuri de munca in Ucraina dar si locuri de munca instrainatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu