vineri, 7 septembrie 2012

Meseria de fotograf profesionist

Meseria de fotograf

Fotograf este o persoana care face poze. Un fotograf profesionist este o persoana care este platita sau care castiga bani din a face fotografii. Din punct de vedere HR aceasta este diferenta cruciala, nu calitatea fotografiilor (desi aceasta conteaza din alt punct de vedere), ceea ce face meseria de fotograf.

Desigur fotografia este o pasiune a multora dintre noi si cu siguranta aproape orice persoana a facut o poza in viata. Este foarte bine sa ai o meserie care iti place, dar nu trebuie confundata meseria cu placerea ("hobby"-ul, cum spun englezii).

Ca fotograf profesionist poti avea sarcini sau comenzi unde nu libertatea artistica este mult restrictionata. Trebuie sa lucrezi cu tehnicieni si profesionisti din alte domenii. Exista specializari: de la domenii care pot starni invidia - turism, moda - la lucruri banale - studio, fotograf de familie, fotograf de nunta, intre acestea fiind diverse lucruri foarte specializate - fotografia de laborator, medicala, de pietre pretioase...etc.

Toti factorii externi influenteza in final calitatea vietii de fotograf profesionist ca si salariul.

Pentru a obtine o slujba ca fotograf este absolut necesar un portfoliu, in masura in care este posibil tematic si in legatura cu locul de munca pentru care aplica. Decizia de a angaja pe cineva in aceasta meserie este aproape exclusiv bazata pe portfoliul pe care il are fotograful. Nu vor exista teste, interviuri intortochiate, intrebari capcana... fotografia este un mediu vizual. Portfolul va vorbi pentru dumneavoastra.

Retineti ca nu vorbim doar de fotografie artistica, nu acest aspect este cel mai important, cat priceperea fotografului care poate fi usor depistata din fotografiile prezentate. Nu talentul, ci priceperea: manuirea luminii, caliatea, ce lentile au fost folosite...etc. Foarte multa lume confunda una cu cealalta si de cele mai multe ori este adevarat ca in meseria aceasta cele doua se interpun in buna masura. Dar ca fotograf profesionist, mai ales in zone care nu starnesc atat de mult apetitul creativitati, trebuie sa va ganditi la aceasta meserie ca la orice alta meserie care necesita o oarecare indemanare, o anumita rutina si care in final este platita.

Pentru cei la inceputul acestei cariere, tineri mai ales, un foarte bun punct de plecare este acela de asistent al unui fotograf profesionist cu experienta. Desi salariile sunt in general mult mai mici, merita foarte multe pentru acomodarea cu lumea profesionista si abordarea tip "business", care de cele mai multe ori lipseste fotografilor amatori.

Daca talentul nu se poate invata, ori il ai ori nu il ai, meseria de fotograf se poate invata.

Un început bun pentru un fotograf este un loc de muncă pentru un profesionist cu experiență.Salariul este mic, dar de formare este de neprețuit. Candidații ar trebui să se aplice în mod direct la fotografi portret sau orice fotograf liber profesionist care are nevoie de un asistent.

Salariile medii sunt in jurul la 25,000 de euro pe an pentru un fotograf cu experienta. Pentru unul fara experienta ca si pentru asistenti acesta poate cobora si sub 10,000 de euro pe an. Salariile cele mai inalte vor tine in final cont de talentul fotografului (desi articolul a incercat sa va faca limpede diferenta intre talent si indemanare/pricepere), cei mai talentatii fiind, desigur, platiti cu mult mai bine (pe langa alte beneficii pe care le poate aduce meseria de fotograf, cum ar fi faima si o viata placuta).

Puteti cauta locuri de munca in strainatate pe site-ul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu