luni, 3 septembrie 2012

Cum sa raspundeti daca totusi la interviu sunt puse intrebari de natura religioasa, politica sau sportiva?

Cum sa raspundeti daca totusi la interviu sunt puse intrebari de natura religioasa, politica sau sportiva?

In mod normal, exceptie facand daca aplicati pentru un post care presupune astfel de intrebari (de exemplu, preot), intervievatorul dumneavoastra se alfa intr-o zona nepotrivita. Legal vorbind, nu ar trebui sa fie defavorizata nici o persoana in baza credintei, orientarii politice sau afectiunii sportive.

In realitate lucrurile nu stau tocmai asa. Prin urmare cativa dintre dumneavoastra au pus intrebarea direct: "bine, si daca ma intreaba ce fac?"

Raspunsul tine foarte mult de circumstante. A fi apolitic poate fi un avantaj pentru un post in care se urmareste asa ceva, dar in general aceasta ar trebui sa fie exceptia. Angajatorul sau cel care va intervieveaza mai curand se asteapta sa aveti o participare sociala, sa aveti o opinie politica si o orientare religioasa.
In Romania, aveti mai multe sanse sa fiti angajat, de exemplu, daca credeti in Dumnezeu, decat daca va declarati ateu. Aceasta este realitatea.

Intrebarea se apropie intrucatva de aceea daca sunteti insurat sau aveti copii. O persoana care are familie este in general considerata "mai serioasa" pentru ca are responsabilitati mai mari decat cineva care este nefamilist.
In acelasi sens, o persoana "cu frica lui Dumnezeu" este privita ca fiind mai putin predispusa la a crea probleme decat una care se declara a nu avea nici o credinta religioasa.

Raspunsul tine de circumstante. Este locul pentru care aplicati intr-o institutie sau companie care apreciaza anumite valori, care sunt acestea?

Nu trebuie desigur sa mintiti.

Dar este preferabil sa nu va declarati parte externa in disuctia privind problemele politice si sociale din Romania.
Un unic raspuns nu exista deoarece sunt prea multe variabile necunoscute in aceasta ecuatie. Ideal ar fi sa aratati procupare pentru astfel de probleme, dar sa nu va aratati radical in opiniile dumneavoastra si sa nu jigniti pe nimeni.
Este preferabil asa decat sa va prezentati apolitic, areligios, ateu convins, "Stelist pana la moarte"...etc.

Ceea ce trebuie sa transmiteti intervievatorului dumneavoastra este participare sociala, echilibru si inteligenta in ideile dumneavoastra politice si religioase.

Pentru mai multe articole, sfaturi, stiri si reportaje despre cariera si locuri de munca in strainatate veniti pe site-ul nostrul sau urmariti acest blog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu