joi, 6 septembrie 2012

Chef nu inseamna bucatar?

Cum poate sa fie bine platit un bucatar?

De cele mai multe ori cand vine vorba de meseria de bucatar, tendinta romanilor este de a subaprecia semnificativ aceasta meserie foarte cautata, foarte apreciata si foarte bine platita.

Mai intai ce se intelege de obicei prin "chef". Apelam la dictionar: A professional cook, typically the chief cook in a restaurant or hotel.

Asadar nu exista o egalitate perfecta intre "chef" si "bucatar", deci mare atentie la descrierea anuntului. In romaneste, cel mai aproape de "chef" ar fi "bucatar sef".

Nu trebuie sa fiti deloc surprinsi ca aceasta meserie este cu mult mai bine vazuta in afara romaniei. Daca va ganditi bine si in Romania exista emisiuni despre gatit si restaurante de lux unde bucatarii de acolo nu sunt tocmai prost platiti. In meseria aceasta se poate avea si bani si faima iar in strainatate este mult mai usor de a le obtine pe amandoua.

De ce se poate face mai usor cariera in aceasta meserie in afara tarii? Sunt foarte multe motive, incepand cu faptul ca statistic sunt mai multe restaurante in Londra decat in toata Romania, ca numarul celor care frecventeaza restaurante si restaurante de lux este cu mult mai mare in afara tarii decat la noi in tara...etc.

Dar dincolo de aceste statistici exista o intreaga industrie de cel mai inalt nivel dezvoltata in acest sens. Foarte multe reviste de specialitate, rubrici ample in ziarele nationale, statii de televiziune...etc. Daca acestea pot parea lucruri mari in realitate sunt foarte reale. Exista o multime de site-uri specializate in aceasta industrie unde se poate comenta, da o nota sau critica pe cineva. "Gura lumii" in ziua de azi este ceva incredibil pentru cinvea nefamiliarizat cu retelele sociale online si internetul in general.

Salarii pentru bucătari variază. Un factor în acest sens este dimensiunea si locatia restaurantului.

Acesta trebuie determinat din descrierea anuntului, daca nu se specifica (deoarece multe locuri de munca provin de la agentii care nu au interesul de a publica direct angajatorul), la interviu trebuie sa intrebati neaparat. Odata aflat puteti localiza respectivul restaurant (hotel, resort...etc.) cu ajutorul Google Maps si cauta recenzii ("reviews") pe internet (unele apar chiar pe Google Maps). Cum spuneam exista o multime de astfel de site-uri, va va fi foarte usor sa va faceti o idee despre prestanta restaurantului.

Salariul dumneavoastra poate fi mic, insa cariera dumneavoastra poate decola mai usor daca restaurantul este frecventat, bine plasat, cunoscut, bine privit...etc.

Orientativ, in general, intr-un oras mare, un bucatar are cel putin 100 de clienti chiar si intr-un restaurant modest. Salariile medii sunt in general intre 20,000 de euro si 40,000 de euro pe an.

Recomandarea noastra este sa va uitati cu atentie la anunt si in acest domeniu sa alegeti mai curand dupa prestanta locului, decat dupa salariul oferit, mai ales daca sunteti tanar sau la inceput de cariera. Sansele de a va face un renume in aceasta meserie sunt rezonabil inalte in strainatate, mai ales in orasele mari si in restaurantele care au o buna locatie.

Pentru locuri de munca ca bucatar in strainatate vizitati site-ul nostru unde puteti gasi si alte locuri de munca in strainatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu