luni, 22 octombrie 2012

Indemnizatia de somaj in Franta pentru cetatenii romani

Fie ca sunteti in cautare de locuri de munca fie ca lucrati deja acolo este bine sa fiti informat(a) in legatura cu indemnizatia de somaj  din aceasta tara. Indemnizatia de somaj este acordata de Central de Ocupare din Frata in anumite conditii :
  • Sa aveti o perioada de cotizare de 122 de zile (echivalentul la 4 luni) sau 610 ore intr-o perioada de 26 sau 36 de luni in functie de varsta solicitantului.
  • Inscrierea pentru cautarea unui loc de munca care se face la serviciile Pôle emploi, urmand ca dupa 15 zile , in cazul negasirii unui job nou sa puteti beneficia de somaj.
  • Sa fiti apt(a)  fizic pentru ocuparea unui loc de munca
  • Sa aveti varsta mai mica de 60 de ani
  • Sa va aflati in cautarea unui loc de munca efectiv si permanent, acesta pozitie este indeplinita imediat ce persoana interesata efectueaza acte in vedera gasirii unui loc de munca, incepe sau reia o afacere.
Orice persoana care-si pierde locul de munca poate beneficia de indemnizatie de somaj daca aceasta si-a platit contributiile. Pentru a beneficia de acest ajutor un angajat trebuie sa intocmeasca un dosar cu urmatoarele acte: Adeverinta de la fostul sau fostii angajatori , o documentatie de la banca la care are cont cu privire la informatii legale de contul in care ii vor fi virati banii si dovada ca s-a inregistrat la Agentia pentru Angajari in Franta.
Durata indemnizaţiei este determinată de perioada de cotizare sau de muncă pe o perioada de referinţă de 28 de luni. Această perioadă este de 36 de luni atunci când salariatul neocupat are cel puţin 50 de ani. Întrucât accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Franţa este supus unor măsuri tranzitorii, aceştia nu pot solicita înscrierea pe lista persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj decât dacă au fost autorizaţi să lucreze în Franţa şi li s-a eliberat permisul de şedere „"CE- toutes activités professionnelles"(CE – orice activitate profesională). Aceeaşi este situaţia în care cetăţenii români doresc să beneficieze de alocaţia de şomaj cu luarea în considerare a perioadelor de asigurare din România sau din alt stat membru al Spaţiului Economic European.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu