sâmbătă, 22 iunie 2013

Munca la negru in Italia nu ofera beneficii

Italia a devenit a doua casa pentru multi dintre romani. Am ajuns sa fim foarte apreciati pentru munca prestata in special in domeniul constructiilor, asistenta sociala (ingrijire persoane) sau activitatile casnice (menaj). Salariile mult mai atragatoare din Italia au reusit sa convinga multi romani sa isi reantregeasca familiile in aceasta tara si de ce nu, sa atraga si alte rude de un grad mai indepartat, prieteni si cunostinte.

Astfel competitia pentru gasirea de locuri de munca in Italia, fie si mai prost platite, a ajuns sa fie o adevarata lupta pentru supravietuire. Asta a determinat multi romani sa accepte munca la negru.

In cadrul “Sindicato Immigrati”, Leontin Vlass este sindicalist la Ravenna, si are in vedere aspectul muncii la negru, potrivit gazetaromaneasca.com:

“Cei care nu lucreaza cu un contract sau nu sunt inscrisi intr-un sindicat sunt aproape victime sigure. In cazul unor litigii, patronii nu mai recunosc ca acei muncitori au lucrat la ei sau ca au lucrat pe perioade mult mai mici. Apoi e greu de demonstrate. Incepe calvarul martorilor, a probelor, a documentelor. Eu le spun tuturor celor cu care intru in contact: inscrieti-va in sindicate inainte de a avea o problema. Daca muncesti la negru, de obicei nu vei primi bani prin cont bancar. Cei cu problem se plang ca au primit bani in numerar si ulterior nu au mai putut demonstra ca au fost platiti. Sunt cazurile si mai grave, in care sunt platiti cu cecuri de la societati falimentare sau fara acoperire".

Sunt foarte multe riscuri la care se supun romanii acceptand sa lucreze ilegal si in acelasi timp nu se pot bucura de unele drepturi. Lucrand ilegal, vor intalni piedici in a se inregistra la Registrul de evident a populatiei (Anagrafe), pentru o sedere mai mare de 3 luni.

O alta problema a romanilor ce lucreaza ilegal este domeniul sanatatii. Nu au platita o asigurare medicala si in felul aceste nu se pot bucura de asistenta in caza de boala sau accidente la locul de munca. De cele mai multe ori angajatorul nu asigura conditii bune de lucru ceea ce a determinat producerea a multor grave accidente de munca.

Cei mai multi dintre romani recunosc, ca sunt fortati sa accepte din partea angajatorului un program de lucru mai lung si mai prost platit. Acesta nu le asigura un timp de odihna necesar iar angajatul se supune unui stres continuu.

Un risc asumat de cel care accepta sa lucreze ilegal este faptul ca pierde dreptul la o pensie. Chiar daca se afla in campul muncii, lipsa unui contract de munca isi pune amprenta decisiv in aceasta problema.


Platforma JobsAlert.ro este dedicata cautarii de locuri de munca in strainatate cu contract de munca si ofera consultanta gratuita. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu